in opdracht autonoom werk   beeldend binnen   beeldend buiten
     
 
Leontien Kurpershoek, beelden en beeldende projecten
 

tweestromenland

 
1 2   3   4   5                
Rivierenland als thema nodigt ons uit tot reflectie.
De beleving van dit gegeven gaat onontkoombaar over tijd- over trage tijds- stromen. Steeds weerspiegelt het water licht, en daarmee ook het moment. Het uur en het weer bepalen de weerschijn en de beweging van het water, in een veranderende eindeloosheid.
Het gaat in dit project om een poŽtische verbeelding van water voor wie de tijd neemt om het te zien.
In deze installatie kan de traagheid van het rivierenland beleefd en kan men zich verwonderen over de veelvormigheid van water.

Installatie
De installatie bestaat uit twee delen.
Een hangend - voorgevormd - vlak van 30 cm hoogte met een lengte van ca. 12 meter - dat vrij in de ruimte hangend een stroom van stille waterbeelden toont.

"Alle foto's uit de band zijn geselecteerd uit een serie die gemaakt is op zes vaste plekken langs de Hollandse IJssel, binnen de gemeentegrenzen van IJsselstein, aan weerszijde van het water.
Op zes verschillende dagen, met telkens ander weer en op steeds een ander uur nam ik op elke positie drie foto's: naar links, naar het midden naar rechts.
Ik ken het water als zeiler en als dromer. Als fotograaf bleek water een nieuw fenomeen en raadselachtig. Glas. Olie. Spiegel. Veelkleurig. Beweeglijk."


Een staand deel met een opstelling van minimaal zes televisietoestellen waarop verschillende traag bewegende waterbeelden van plekken aan de Lek te zien zijn. Waarbij je kunt denken aan: stromen, kolken, klotsen, golfslagen, rimpelen, glinsteren, regenen, spatten.

Installatie Projecthoek Museum IJsselstein
Op uitnodiging van het stadsmuseum IJsselstein, in het kader van de regionele kunstmanifestatie "Rivierenland".
Periode 5 april - 31 augustus 2008
Leontien Kurpershoek
Marijke Wijgerinck